Få din ekonomi att gå ihop med dessa tips

Att få ekonomin att gå ihop är långt ifrån enkelt, vare sig det handlar om den privata ekonomin eller företagsekonomin. Nedan ska vi ta oss en närmare titt på hur du kan få din ekonomi att gå ihop, men även några tips på hur du kan spara pengar eller om du behöver lite hjälp på traven i ditt företag. 

 

Hur får man koll på sin ekonomi?

Att ha koll på sin ekonomi är viktigt för de allra flesta, eftersom den allra största andelen av världens befolkning inte är ekonomiskt oberoende. När man håller god koll på sin ekonomi undviker man att gå med skulder, obetalda räkningar eller allmän stress som dålig ekonomi kan orsaka. 

 

Levnadskostnaderna som mat och bränsle är efter den  världsomfattande pandemin högre än någonsin, så det är helt förståeligt att många befinner sig i en ekonomisk svacka. Men vad ska man egentligen göra för att reda upp och börja hålla koll på sin ekonomi?

 

Budget

Med en budget kommer du automatiskt att få mycket tydligare koll på din ekonomi. När du väl bestämt dig för att skapa en budget ska du först och främst sätta dig ned för att gå igenom alla dina utgifter och inkomster. 

 

När du ska skriva dina inkomster, oavsett om det handlar om lön eller någon typ av bidrag, ska du gärna skriva dem efter skatt. Så att du verkligen vet vilken summa du har att jobba med. Att räkna ihop inkomsterna är oftast det enklare jobbet, varav utgifterna kan vara aningen svårare. 

 

Vid bokföringen av utgifter rekommenderas det att du använder dig av kategorier, för att få en tydligare bild. Här kan du använda kategorier som mat, familj, bränsle, fritid och så vidare. Här är det även viktigt att skriva upp de “osynliga utgifterna” som streamingtjänster eller dylikt. 

 

Både mat och boende är två kategorier som är svåra att dra ner på. Men om man känner att pengarna faktiskt inte räcker till varje månad kan det vara klokt att dra ner på andra och kanske onödiga utgifter. Detta kan vara streamingtjänster, långa och dyra utekvällar eller onödig shopping. 

 

Spara pengar

Om du väljer att spara pengar kommer du ha betydligt mer koll på din ekonomi, samt ett konto som sakta men säkert byggs upp och finns “i fall om att”. Om du inte har någon aning om hur du ska börja spara pengar kan 10% i månaden vara en perfekt riktlinje att utgå från. 

 

Om du tycker det är tråkigt att spara pengar kan det även vara bra att sätta upp ett sparmål, som till exempel att spara ihop till handpenningen till den första egna bostaden. 

 

Hjälp på traven

Oavsett om du behöver hjälp privat eller på företagets vägnar finns hjälpen inom räckhåll. Om du vill ha hjälp i ditt företag kan du kolla in Fair investments, och vill du ha hjälp med att kanske sätta upp en budget eller börja spara pengar privat finns det en mängd olika gratisappar du kan ladda ner med endast några knapptryck på mobilen.