En snabbguide till att låna pengar och viktiga saker att tänka på

Om du går i lånetankar är du långt ifrån ensam. Svenskarna tillsammans med Norrmän, Finnar och Danskar tillhör några av världens mest belånade länder och varje år tecknas hundratusentals olika typer av lån i Sverige. Men bara för att det är vanligt betyder det inte att man behöver känna sig bekväm och trygg i det som man gör. 

 

Det bästa sättet att minska stress och press i samband med att man ska teckna upp sig på ett lån är genom att ge sig själv mer kunskap att basera sina beslut på. I den här texten kommer vi därför att gå igenom några grundläggande saker som är bra att ha med sig, oavsett vilken typ av lån som man är intresserad av att teckna upp sig på. Även om den här texten inte är en heltäckande guide är den ett bra ställe att börja på för att bygga upp sin kunskap, oavsett om du ska låna 50 000 eller om du ska teckna upp dig på ett större bolån.   

 

Det finns primärt två olika typer av långivare 

I Sverige och på den svenska lånemarknaden av idag finns det primärt två olika typer av långivare som man kan välja att vända sig till. Den första, och ett vanligt val bland många, är någon av landets alla stora banker. Alla Sveriges banker erbjuder olika former av lån till nya och gamla kunder och i och med att alla redan har en relation med en stor bank är det ofta ett vanligt alternativ. 

 

Men det går också att vända sig till fristående långivare och låneföretag. Detta kan vara ett sätt för människor som annars har svårt att få lån på grund av olika faktorer att låna pengar. I och med att dessa företag inte har någon relation till låntagare sedan innan så används just enkelheten att bli beviljad eller lägre räntor som ett sätt att locka till sig låntagare.  

 

Vikten av att jämföra 

På grund av att det numera finns så många olika typer av långivare att välja bland så är det väldigt viktigt att man tar sig tiden att jämföra lån från olika långivare och med olika villkor för att säkerställa att man hittar ett så tilltalande alternativ som möjligt. Detta är någonting som kan ta lite tid att göra, men som garanterat kommer att vara värt det i slutändan. 

 

Bra kontra dåliga lån 

Men det gäller även att man har en förståelse för vilken typ av lån klassas som bra kontra dåliga. En sak som man alltid kan ha med sig i bakhuvudet är att man aldrig bör teckna ett lån för att konsumera. Exempelvis är det en väldigt dålig plan att låna pengar för att åka ut på en resa. Lån som tas för att finansiera någonting som över tid är värdeskapande som en lägenhet eller en utbyggnad är däremot någonting som inte behöver vara ekonomiskt dumt att göra. Samtidigt finns det vissa situationer där man behöver låna pengar av nödvändiga skäl, såsom exempelvis köp av en bil eller reparationer av ens bostad.